Å bruke musikk som verktøy til selvutvikling

20.06.2023
«Musikk gir universet sjel, den gir sinnet vinger, fantasien flukt, alvoret sjarm, den gir munterhet og liv til alt» Platon

Allerede de gamle grekerne erkjente at musikk var en av de viktige byggesteinene i universet. De mente at kunsten var gudenes forlengede arm og var bindeleddet mellom gudene og menneskene, der musikken var den mest «opphøyde» av alle kunstformene. I kontakt med kunstformene kunne menneskene få tilgang til det guddommelige og bruke denne kraften til å skape. Menneskene kunne gjennom kunsten oppleve og erfare et snev av det guddommelige. Platon så til og med på en musikalsk opplæring gjennom oppveksten som en nødvendighet for å bli gode borgere og mennesker. 

Gjennom historien er det mange liknende eksempler på hvordan musikk blir brukt som en viktig del av det å være menneske. Det har eksistert musikk så lenge det har eksistert mennesker og vi finner bevis på at musikk har blitt brukt som en del av ritualer og sermonier så vel som signaler og ulike kommunikasjonsformer. Det er derfor spennende at vi i dag har kommet langt i forskning innen musikkterapi og vi har også en terapiform som heter klangterapi. Videre i dette innlegget skal jeg komme med eksempler på hvordan du aktivt kan bruke musikk som en del av din selvutvikling.  

Musikk kan sette deg i en bestemt stemning. Og i mange tilfeller er det faktisk dine tidligere erfaringer og opplevelser som avgjør hvilken stemning du blir satt i. Hvis du ønsker og trenger å roe ned kan man sette på musikk med lavere puls. I mange tilfeller senker det faktisk egen puls og hjelper deg med å roe ned. Det kan være fint å sette på ambient-musikk, som gjerne er musikk som oppleves som flytende og går i ett og uten store kontraster. For de som ønsker naturlyder som fossefall, bølgesvulp og fuglelyder kan dette også gi en god effekt. Denne musikken finner du både på youtube og spotify, men appen insight timer er også et veldig godt alternativ. Hvis du ønsker å starte dagen rolig og mer tilstedeværende kan ambient-musikk være utrolig deilig. Kanskje du trenger å roe sinnet etter en lang dag på jobb, eller få enda bedre effekt av meditasjonsøkta. 

I meditasjon kan du velge ut musikk som kan gi deg økt effekt av opplevelsen. F.eks hvis du setter en intensjon om å møte din guide eller skytsengel kan en musikk på høyere frekvens hjelpe til med å opprette en god kontakt. Det samme gjelder hvis du skal foreta en healingmeditasjon, så kan musikk som vibrerer på ulike chakra eller musikk som er laget for å rense være et godt alternativ. Dette kan du lese i tittelen på lydsporet. For å tilrettelegge for balanse anbefaler jeg musikk som vibrerer på 432 hertz. Jeg skal skrive mer om 432 hertz i et annet blogginnlegg, siden det er så mange spennende teorier om dette. 

Har du en blokkering (ærlig talt, det har vi jo alle fra tid til annen - om ikke alltid!) og ønsker å forløse dette kan ulike lyder være gode alternativer. Ved bruk av syngebolle kan du sette deg godt tilrette i en stol, rette oppmerksomheten mot det stedet i kroppen blokkeringen sitter og sette en intensjon om å forløse dette. Deretter tar du opp syngebollen og begynner å føre klubba på kanten av syngebollen slik at den begynner å spille. Forsøk å lage en så jevn og rolig lyd du klarer. Sitt så lenge du føler for - her bruker du instuisjonen din. Kanskje kjenner du at blokkeringen slipper og du kan avslutte seansen. Du kan sitte med både åpne og lukkede øyne. Du kan også få andre til å spille for deg, mens du ligger ved siden av. Her går det også an å finne lydspor med syngeboller. Personlig synes jeg de kan bli veldig intense hvis jeg ikke er i «rett» stemning. 

En annen måte å jobbe med blokkeringer på er å bruke en tromme. Sett deg ned, ta noen dype åndedrag, rett oppmerksomheten til hvor i kroppen du ønsker å jobbe og start å tromme. Her bruker du intuisjonen din på hvordan du skal tromme. Kjenn, føl eller hør etter hvordan intuisjonen leder deg gjennom dette, både intensitet, rytme og lengde. Du kan også få noen til å tromme for deg eller spille av et lydspor med tromme mens du ligger og slapper godt av. Merk deg at det er greit å være forberedt på at når du jobber med blokkeringer kan det dukke opp alle slags følelser som vil forløses. Kanskje det er trygt å gjøre dette sammen med en du stoler på i starten før du gjør dette på egen hånd. Det er ikke farlig, men det er greit å være forberedt. 

Til slutt vil jeg dele en hendelse som sitter igjen som en veldig sterk åndelig erfaring der musikken var med på «å stemme» oss og forsterke opplevelsen. For noen år siden deltok jeg på en skolegudstjeneste i regi av skolen jeg jobber på. Siden jeg jobber med musikkelever ble de satt til å være med å synge i gudstjenesten både som solister og kor. Gudstjenesten ble i seg selv fin, men ingen av oss var forberedt på hva som skulle «ryste» oss dypt inn i sjelen. Som vanlig avsluttet denne julegudstjenesten med Deilig er jorden hvor musikkelevene hadde øvd denne inn flerstemt og sto fordelt og blandet sammen med menigheten. På tredje verset dro sopranene fra med overstemmen og sammen ble stemningen løftet nærmest til det overjordiske. Umiddelbart kjente jeg energien i rommet forandret seg og ble svært intens og tårene mine begynte å trille så jeg ikke lenger klarte å synge. Det samme skjedde med flere av oss. Det var som jeg ble fylt av godhet og kjærlighet, som om all negativiet ikke eksisterte. I etterkant av gudstjenesten snakket jeg med presten for å dele erfaringen. Hun fortalte at hun på et tidspunkt ble ør av den høye energien og m¨åtte holde seg i alteret fordi hun var redd hun skulle besvime. Det mest spennende med denne opplevelsen var at vi var flere i samme rom og tid som opplevde den samme, uavhengig av religiøst ståsted. Hva denne opplevelsen var skal jeg ikke reflektere over i dette innlegget, men at musikken ble en igangsetter av noe og en stemningssetter står igjen som en utvilsom konklusjon.

Lag din egen hjemmeside gratis!